Portfolio fotografie
Open een fotoblad door op een item van de bovenstaande regel te klikken.
(let op: soms heeft een item meerdere pagina's!!!!)
Deze foto is bekroond met de 1ste prijs bij de fotowedstrijd 2009 van het Groninger Landschap (12 landschappen) foto: Gerrit de Vries
Ik vind het altijd weer boeiend om te ervaren hoe steeds het licht het landschap verandert.
Na 1978 ben ik mij gaan toeleggen op met name landschapsfotografie. Mijn eerste camera (analoog) was een Asahi Pentax ME. Een redelijke middenklasse camera met een 50mm standaardlens. Later breidde ik mijn uitrusting uit met een aantal zoomlenzen (groothoek en tele) om mijn mogelijkheden te vergroten. Er werd nog een Asahi Pentax ME Super aangeschaft om een camera op reserve te hebben. Ik werd namelijk steeds vaker gevraagd als fotograaf voor op recepties en feestjes en ook een paar keer voor een huwelijkreportage. Hierin werd ik geinspireerd en gestimuleerd door mijn toenmalige, naaste collega Ron Pechler. Hij werkte o.a. met een heuse Hasselblad.
Ik wilde ook op grootformaat werken, dus kocht ik begin jaren '80 een bijna antieke, 2e hands 6x6 Rolleiflex. Dit was een type camera die gangbaar was in de jaren '50. De Rolleiflex was voorzien van een kwalitatief zeer goede vaste 80 mm objectief.
Dit was pure fotografie, omdat je alles met de hand moest instellen.
Voor reportage fotografie was deze camera minder geschikt. De grootste kick voor mij was om haarscherpe opnames te maken!!! Om goed met deze camera te kunnen werken, moest ik mij verdiepen in de belangrijkste fototechnische aspecten en ontwikkelde ik door de jaren heen een fijn gevoel, welke instellingen bij welke situatie passen. Ook nu nog met de digitale camera stel ik veel zelf in.
Jammergenoeg kon ik vanwege ruimte- en tijdsgebrek de negatieven niet zelf afdrukken. Het was altijd een verrassing hoe je de afdrukken terugkreeg van de fotocentrale. Het gebeurde toch regelmatig dat het resultaat, qua kleur, niet was zoals je het verwachtte. De "finishing touch" ontbrak. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Ter compensatie moest ik meer moeite doen om de foto voldoende beeldkracht geven. Uiteindelijk word je niet alleen creatief gevormd door alle mogelijkheden, maar ook door de beperkingen die je hebt. Door de komst van de digitale fotografie heb ik mijn grenzen kunnen verleggen met behulp van de digitale doka op de computer. Doordat ik nu het proces beter kan beinvloeden haal ik meer uit mijn fotowerk en wordt het persoonlijker.
In de beginfase met digitale fotografie heb ik flink geexperimenteerd met Photoshop Elements. Ik beperk me nu in de meeste gevallen tot slechts lichte correcties (belichting ed.) met behulp van iPhoto en Aperture van Apple.
foto: Gerrit de Vries (Canon 5D Mark II) 2009 locatie: Noordpolderzijl
Eind 2003 heb ik mijn eerste digitale camera (een Canon powershot G3) gekocht. Hoewel de camera mij goed beviel heb ik in 2006 een Panasonic Lumix DMC FZ30 (= geen spiegelreflex) aangeschaft. Dit was voor mij een flinke stap vooruit. Ik was zeer te spreken over de optische kwaliteiten van deze camera. Deze camera is uitgevoerd met een kwalitatief goede Leica lens met een enorm zoombereik 35-420 mm !
Toch liep ik tegen de technische grenzen aan van de camera, met name het ruisniveau lag hoog door de kleine beeldsensor.
De volgende stap die ik daarna logischer wijs nog wilde maken, was om over te stappen naar een goede spiegelreflexcamera. Sinds 27 februari 2009 ben ik in bezit van de nieuwe Canon EOS 5D Mark II in combinatie met een Canon L F4 groothoekobjectief 17-40mm. Met deze professionele Full Frame camera gaat een grote wens in vervulling. Daarmee heb ik de mogelijkheid om door te groeien in kwaliteit. Eind september 2009 werd een foto van mij bekroond met de eerste prijs bij een fotowedstrijd georganiseerd door " Groninger landschap" (12landschappen).
Mijn fotocamera is een belangrijk, een bijna onmisbaar instrument geworden, waarmee ik mijn visuele belevingen/gevoelens beter kan vast leggen dan in mijn etsen en tekeningen.
Al het fotowerk, dat ik momenteel op mijn website presenteer, is gemaakt met digitale camera's.
In de nabije toekomst hoop ik ook een deel van mijn analoge foto's te converteren naar digitaal en te publiceren op mijn website.
Toepasselijk op mijn werk is het volgende gedicht van de Vlaamse dichter Jozef Deleu,
"Kijken
wandelt
over het land
met de schaduw
aan de hand
hoe de ruimte
vorm krijgt
van zien"
Papegaai tulp Tulpenbedrijf Maatschap Berghuis Eemspolder nabij Usquert Groningen, 12 mei 2013
terug naar home